ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

Δημιουργικό εργαστήριο κεραμικής από την Χριστίνα Μόραλη

Η εικαστικός – κεραμίστρια Χριστίνα Μόραλη έχει δημιουργήσει στον χώρο του εργαστηρίου της στον Άγιο Στέφανο σχολή κεραμικής αποκλειστικά για αρχάριους ενήλικες. Από φέτος μάλιστα αλλάζει τον τρόπο διδασκαλίας σε περισσότερο δημιουργικό και ευχάριστο μετά από την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τις πολύ επιτυχημένες εκθέσεις των μαθητών της τις οποίες διοργανώνει κάθε χρόνο. Η μέθοδος πρωτοποριακή !

Η σεζόν ξεκινάει από τον Οκτώβριο, τα μαθήματα γίνονται μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν τρεις ώρες. Τελειώνουν τέλος Μαίου. Περιλαμβάνουν εκμάθηση διαφόρων τεχνικών κατασκευής κεραμικών ειδών (όπως είναι η πιο γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων τεχνική του τροχού καθώς και οι τεχνικές μακαρόνι, slab building, πατητά καλούπια). Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πηλοί υψηλής θερμοκρασίας αλλά και τερακότα.
Επίσης στα μαθήματα διδάσκεται η τεχνολογία της κεραμικής (όπως γυαλώματα και μπατανάδες).

Έμφαση δίνεται στην Ιστορία και εξέλιξη της κεραμικής τέχνης, γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στα μαθήματα και προσεγγίζετε κυρίως μέσω συζητήσεων. Στην εμβάθυνσή της συνδράμουν πολύ οι επισκέψεις σε μουσεία, οι ξεναγήσεις σε εκθέσεις καθώς και συμμετοχή σε εξειδικευμένα σεμινάρια.

Αγάπη για την τέχνη

Στόχος της Χριστίνας Μόραλη είναι μέσα από αυτά τα μαθήματα να καλλιεργηθεί η φαντασία και να αναπτυχθεί η αγάπη των συμμετεχόντων για την τέχνη και ειδικά την κεραμική. Επίσης επιθυμία της είναι να βοηθήσει ώστε να απομακρυνθούμε από τα κοινωνικά στερεότυπα που θεωρούν την τέχνη προνόμιο των ολίγων και αποκλειστικά των ταλαντούχων.
Θεωρώντας ξεπερασμένη την παραπάνω αντιμετώπιση της τέχνης άποψη η Χ. Μόραλη πιστεύει «ότι από την στιγμή που κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με την κεραμική και παρακολουθήσει οργανωμένα μαθήματα τότε ακόμα κι αν ποτέ πριν δεν έχει γνωρίσει τη διαδικασία της δημιουργίας η γνώση της τεχνικής και ο πειραματισμός θα τον οδηγήσουν να απελευθερωθεί και να ανακαλύψει μέσα του το λιθαράκι της δημιουργίας . Και τότε θα βρει τον τρόπο να εκφραστεί και να κατασκευάσει το δικό του καλλιτέχνημα».

Ακριβώς για αυτό ο τρόπος διδασκαλίας της παροτρύνει την ελευθερία ώστε να αναπτύξει ο κάθε μαθητής το δικό του ύφος. Η προσπάθειά της στέφεται από επιτυχία κι αυτό αποδεικνύεται από τις ετήσιες εκθέσεις των αντικειμένων που κατασκευάζουν οι μαθητές η παρουσίαση των οποίων επιβραβεύει την ελευθερία σκέψης και δημιουργίας και την ιδιαιτερότητα του προσωπικού ύφους.

Στο τέλος κάθε χρονιάς υπάρχει πάντα ένα project που οφείλουν οι μαθητές να φέρουν εις πέρας. Η υλοποίησή του βοηθά πραγματικά στο να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει στην πράξη η ανάληψη μιας παραγγελίας, η κατασκευή κάποιου συγκεκριμένου αντικειμένου ή ακόμα και η πραγματοποίηση μιας έκθεσης. Τα project παλαιότερων ετών έχουν εκτεθεί σε διάφορους δημόσιους χώρους αλλά και στο εργαστήριο της Χ.Μόραλη στον Αγιο Στέφανο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομαδική έκθεση μαθητών της Χ. Μόραλη το Νοέμβριο του 2015 , στον χώρο του Metamatic:Taf στο Μοναστηράκι. Μάλιστα στα πλαίσια της έκθεσης έγιναν workshops με την ονομασία «Σωματική Κεραμική». Επρόκειτο για έναν συνδυασμό κεραμικών αντικειμένων παρουσιασμένων σε ενιαίο σύνολο με άλλες τέχνες (μουσική , χορός), ένα πείραμα πολλών μαζί καλλιτεχνών διαφορετικών μορφών τέχνης. Σε μια αναζήτηση τρόπων γεφύρωσης και συνέχειας πολλαπλών μέσων έκφρασης.
Το 2018 πάλι στον χώρο του Taf πραγματοποιήθηκε η έκθεση των μαθητών με τίτλο `Δωμάτια Γυναικών`.Η έκθεση αυτή είχε κάτι το διαφορετικό αφού στην υλοποίησή της συνεργάστηκαν από κοινού οι μαθητές με τη δασκάλα τους. Κι αυτό πέρα από την δημιουργία των έργων υπήρξε μία μοναδική εμπειρία για αυτούς.

Επιτυχής η μέθοδος διδασκαλίας

Η επιτυχία των εκθέσεων αυτών αποκάλυψε το πόσο αποτελεσματικός είναι ο συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας όπου η θεωρία συναντά την πρακτική και η εμβάθυνση στην γνώση την εμπειρία της χειρωνακτικής δουλειάς. Στη διάρκεια όλου του χρόνου οι μαθητές εστιάζοντας δημιουργικά στο έργο που ο καθένας τους προορίζει για την έκθεση εκπαιδεύτηκαν πάνω σε όλες τις τεχνικές και μεθόδους. Με την χαρά όμως ότι δουλεύουνε για ένα πραγματικό στόχο ας πούμε για μια νοητή παραγγελία όπως συμβαίνει στους επαγγελματίας. Μέσα από τις εκφραστικές του δυνάμεις ο καθένας πειραματίστηκε με υλικά και ψησίματα, έμαθε, χάλασε κεραμικά , στενοχωρήθηκε, ξεκίνησε κάτι καινούργιο το ολοκλήρωσε και χάρηκε και με αυτό τον τρόπο βίωσε τον μαγικό κόσμο της κεραμικής που σταδιακά έγινε κτήμα του !

Αλλαγές στη διδασκαλία
Ύστερα από την επιτυχία των παραπάνω εκθέσεων η Χριστίνα Μόραλη αποφάσισε λοιπόν από εδώ και πέρα να εισάγει πιο γρήγορα τους μαθητές στον κόσμο της κεραμικής με βάση την επιτυχία των εκθέσεων. Δηλαδή από την αρχή της χρονιάς θα ορίζεται το θέμα της έκθεσης και με βάση τη θεματολογία θα πραγματοποιούνται τα μαθήματα. Ο νέος τρόπος αυτός θα εφαρμοστεί όχι μόνον για τους αρχάριους αλλά και για όσους παρακολουθούν ήδη μαθήματα ,τουλάχιστον για ένα χρόνο.
Hδη υπάρχουν πολλές προτάσεις από τους ίδιους τους μαθητές για την πραγματοποίηση της έκθεσης για το `2019. Ελάτε να προσθέσετε τις δικιές σας !
Πληροφορίες στο 6944440829